Trwa ładowanie proszę czekać ...

Rola kuchni w biurze

3 grudnia 2017

Obecnie zdecydowana większość nowoczesnych biur posiada wspólną kuchnię, w której pracownicy mogą spędzić przerwę, posilić się i wypić energetyzującą kawę. Miejsce takie pozwala na przechowanie produktów spożywczych i posiłków oraz na przygotowanie szybkiej potrawy. Ponadto kuchnia jest miejsce integrującym, w którym pracownicy mogą omówić wiele istotnych spraw, dlatego warto zaprojektować ją z rozwagą.

Pamiętajmy, że kuchnia to nie zwyczajne miejsce spożywanie posiłków. Eksperci wskazują, że pomieszczenie to ma o wiele większe znaczenie. To w końcu tutaj można się odstresować i zregenerować siły. Kuchnia jest zatem miejscem integracji pracowników, którzy wymieniają się doświadczeniem, wiedzą i pomysłami. Miej na uwadze, że to właśnie przerwa na kawę w kuchni należy do jednego z kluczowych elementów sprzyjających komunikacji w firmie.

Czy firma musi zapewnić kuchnię dla pracowników?
Okazuje się jednak, że nie każde biuro będzie wyposażone w kuchnię. Otóż prawnym obowiązkiem zapewnienia wspólnej jadłodajni są objęte tylko te zakłady pracy, które zatrudniają więcej niż 20 osób na jednej zmianie. Wówczas należy zapewnić pracownikom specjalne pomieszczenie kuchenne. Firmy, gdzie wykonuje się tylko i wyłącznie pracę biurową nie są w ogóle objęte tym obowiązkiem. Oznacza to, że obecność w danym biurze kuchni będzie zależeć tylko i wyłącznie od dobrej woli pracodawcy. Tak naprawdę jednak w większości nowoczesnych biur kuchnia stała się standardem świadczącym o statusie i pozycji firmy.

Znaczenie kuchni dla biura
Warto zaznaczyć, że korzystanie z jadalni oraz jej wyposażenia jest najlepszym rozwiązaniem zarówno dla pracodawcy, jak i jego pracowników. Otóż zostaje spełniony wymóg zapewnienia bezpiecznego i higienicznego spożywania posiłków oraz przygotowywania napojów przez pracowników. Co więcej, podwładni są mniej narażeni na różnego rodzaju choroby związane z jedzeniem i piciem, w sytuacji gdy korzystają z wydzielonego pomieszczenia, niż gdyby spożywali posiłki i pili napoje na swoich stanowiskach pracy. Przede wszystkim jednak tworząc taką wspólną przestrzeń podnosimy morale swoich podwładnych. W kuchni mogą zrelaksować się, przygotować ulubiony posiłek i porozmawiać o realizowanych projektach. Jest to lepsze rozwiązanie niż pozostawienie ich na głodowanie przy komputerze, co kończy się dużo mniej wydajną pracą. Warto dodać, że bardzo często w takich miejscach obmyśla się ciekawe rozwiązania dla firmy podczas kawowej burzy mózgów. Zapewniając kuchnię swoim pracownikom budujesz przyjazny wizerunek firmy, a zatrudnieni chętniej i efektywniej wykonują swoje obowiązki.